runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

Hodnotenie oblastných pretekov za rok 2015

  • Vytvoril: Radoslav Jonáš
  • Dátum: 02.04.2016 21:28:55

Krátky pohľad na oblastné preteky 2015 západ, stred, východ

V tomto príspevku by som sa s Vami chcel podeliť s číslami o oblastných pretekoch v roku 2015 a mojim komentárom ku tejto situácii.

V roku 2015 sa uskutočnilo na západe 13 pretekov oblastného rebríčka, ktoré usporiadalo 6 klubov, čo je 2 preteky na klub, okrem RBA, ktorý usporiadal 3 preteky. Situáciu je veľmi zaujímavé porovnať s východom, kde sa v tomto roku uskutočnil porovnateľný počet pretekov oblastného rebríčka: 11, ale ktoré usporiadali len 3 kluby, čo je v priemere takmer 4 preteky na klub, teda dvojnásobok. Keď sa na to pozrieme bližšie, tak TKE usporiadal 5 pretekov, KYS 4 preteky a SSN 2 preteky. Oproti západu sa teda kluby na východe snažili dvojnásobne, prípadne rovnako. Na druhej strane však majú preteky oblastného rebríčka na východe bližšie k meranému tréningu (priemerný počet účastníkov 67, počet kategórií 4 a rebríček sa dlhodobo nevyhodnocuje, žiadna nová mapa špeciálne pre OR) a preteky oblastného rebríčka na západe zasa bližšie k celoslovenským rebríčkovým pretekom (priemerný počet účastníkov 196, počet kategórií 16 a rebríček sa dlhodobo vyhodnocuje, 8 nových máp špeciálne pre OR), t.j. ich usporiadanie je náročnejšie.

Odlišná situácia je v strede Slovenska, kde je síce viac aktívnych klubov ako na východe, avšak počet pretekov bol oveľa nižší, rovnako aj počet účastníkov, ktorí v podstate tvoria len orienťáci, na rozdiel od západu a východu, kde významnú časť na niektorých pretekoch tvorí verejnosť a nováčikovia. Kluby v strede SR teda majú priestor pre zvýšenie aktivity na oblastnej úrovni, pričom preteky OR sú hádam jedným z najlepších mostov, po ktorom môžme deti z krúžkov OB, ich rodičov, prípadne ďalších záujemcov o OB priviesť k pravidelnej účasti na pretekoch aj na celoslovenskej úrovni v neskoršom štádiu.

 

Čo sa mapovej tvorby a tratí týka, prevažujú mapy veľkých mierok, často v intraviláne miest a kratšie trate, čo viac približuje OB širokej verejnosti. Čo sa pestrosti stavby tratí OR západ týka, prevažuje nuda. Samozrejme okrem tradičných pikošiek P. Mlynárika na mikulášskych pretekoch VBA. Aj keď mapy a terény môžu byť použité a známe, existuje obrovský priestor na rôzne iné formy stavby tratí a experimentovanie, čo kvôli pravidlám OB nie je možné na celoslovenskej úrovni.

 

Nedá mi nespomenúť ani extrémne údaje: TKE - 5 usporiadaných pretekov OR, EBB - najnižší počet účastníkov na preteku (20), VBA - najvyšší počet účastníkov na preteku (507). Extrémny je aj rozdiel v celkovom počte účastníkov: OR stred: 77, OR západ: 2544. Kuriozitou je aj číslovanie jednotlivých kôl OR východ :-), či dobrovoľné štartovné na pretekoch EBB.

 

Záverom je možné konštatovať, že úroveň OR západ sa blíži úrovni celoslovenských pretekov (alebo naopak ?!), keď berieme do úvahy počet pretekárov alebo počet nových máp . Ďalší fenomén je, že v úrovni OR existuje extrémny rozdiel v oblasti západ a stred, ktorý sa prejavuje vo viacerých číslach (počet pretekov, počet účastníkov). Klubov v oblasti stred je však na usporiadanie vyššej úrovne OR dosť, mapy existujú tiež, problémom (okrem iného) môže byť napr. väčšia vzdialenosť na cestovanie, pretože kluby sú ďalej od seba. Úlohou SZOŠ by malo byť okrem iného aj pomôcť vyrovnávať tieto priepastné regionálne rozdiely a pomôcť oživiť OB na regionálnej úrovni v oblasti stred, najmä keď 3 zo 7 členov predsedníctva SZOŠ sú z oblasti stred! Pretože len široká a mocná aktivita zdola vygeneruje časom potrebnú kvalitu v nadstavbe, či je to v oblasti reprezentačnej, usporiadateľskej, trénerskej, mapárskej alebo inej, o čom sa neustále presviedčame. Napríklad klub Hadveo je produktom minulej širokej aktivity EBB, alebo Kotúčova meracia skupina fungujúca pod firmou Sportsofttiming je produktom práce s mládežou p. Dolnáka v Topoľčiankach a takýchto príkladov je naokolo viacero. Preteky na regionálnej úrovni sú zároveň skvelou príležitosťou na získanie staviteľských a organizátorských zručností a aj na experimentovanie s novými nápadmi.

 

Nižšie sú uvedené v prehľadnej tabuľke fakty o oblastnom rebríčku 2015 a v grafoch počty účastníkov na jednotlivých kolách OR podľa oblastí.

 

Prehľad údajov o oblastnom rebríčku 2015

 

oblasť

počet ako tak aktívnych klubov

počet usporiadateľských klubov

počet pretekov

počet pretekov na klub

priemerný počet účastníkov

celkový počet účastníkov

počet nových máp pre OR

Západ

8

6

13

2,2

196

2544

8

Stred

6

3

3

1

26

77

1

Východ

3

3

11

3,7

67

736

0

 

Oblastné preteky Východ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblastné preteky StredOblastný rebríček ZápadRado Jonáš

ŠK Sandberg

Kobra Bratislava

 

comments powered by Disqus