runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

CESOM vyhrali Košičania – Macinská a Mušinský

  • Vytvoril: Jana Macinská
  • Dátum: 19.04.2016 23:38:39

Uplynulý víkend (16.-17.4.2016) sa v lesoch v okolí Borského Mikuláša uskutočnili preteky v orientačnom behu s názvom CESOM (Central European Spring Orienteering Meeting), ktoré každoročne organizuje Klub orietnačného behu KOBRA Bratislava. Na tomto už 9. ročníku štartovalo cca 400 pretekárov zo 6 európskych krajín.

V sobotu na strednej trati a v nedeľu na dlhej trati pretekári bojovali o body do celoročného hodnotenia INOV-8 CUP. Trate viedli rovinatým terénom s pieskovými dunami, prevažne veľmi dobre prebežným borovicovým lesom. V časti v bažinami sa vyskytovali hsutníky a podrast černičia, čo zhoršovalo priebežnosť a zvyšovalo náročnosť orientácie. Počasie bolo ukážkovo slnečné a na aprílový termín až nadpriemerne teplné, čo pretekárom umožnilo ten správny víkendový relax aj po pretekoch. 

Preteky CESOM sa hodnotili ako súčet časov z obidvoch dní. V hlavnej kategórii mužov (M21E) vyhral slovenský reprezentant Tomáš Mušinský (Akademik TU Košice) s celkovým časom 129:45, na 2. mieste skončil Rakúšan Markus Plohn (HSV OL Wiener Neustadt) s časom 135:46 a len o niečo viac ako minútu za ním sa umiestnil na 3. mieste ďalší slovenský reprezentant Pavol Bukovác (Farmaceut Bratislava). 

Víťaz mužskej elitnej kategórie Tomáš Mušínský svoj výkon počas víkendu opísal nasledovne:

"V sobotu som sa cítil mapovo neistý. Už cestou na jednotku som zaváhal a pristavil sa pri cudzej kontrola, ktorú som mal v postupe. Najväčšiu chybu som spravil v závere, keď som stratil cca 40 sekúnd na kontrole v dosť neprehľadnom, zarastenom teréne. Zdalo sa mi, že bežím pomaly, čo sa nakoniec ukzalo lan ako subjektívny pocit, no na istote mi to nepridávalo. V nedeľu to bolo o poznanie lepšie po fyzickej aj mapovej stránke. Trať bola pomerne dlhá (vzdušne merala 18,9km, bežči nabehali viac ako 21km), no nepocítil som žiadnu krízu, z čoho som bol sám celkom prekvapený. Trochu síl mi vždy dodalo aj dobiehanie súperov, ktorí štartovali predo mnou. Čo sa týka mapového výkonu, približne v polovici trate som urobil asi 50 sekundovú chybu, keď som v hustníku nedokázal udržať presný smer a kontrolu som minul asi o 70 metrov. Zvyšok trate som šiel v zásade bez chyby a s výkonom som veľmi spokojný. Preteky a terény na Záhorí sa mi naozaj páčili a o rok sa tu rád opäť vrátim :-). "

 

V hlavnej ženskej kategórii (W21E) vyšli na stupne víťazov slovenské reprezentantky. Jednotlivé preteky, aj v súčte časov vyhrala Jana Macinská (Akademik TU Košice) za 102:24, druhá skončila Lucia Kovalančíková (ŠK HADVEO Banská Bystrica) s časom 107:17 a tretia Barbora Pijáková (KOB Sokol Pezinok) s časom 109:58.

Víťazka ženskej elitnej kategórie Jana Macinská svoju cestu k víťazstvu vnímala takto:

"Na CESOM som išla s tým, že nie som v najlepšej fyzickej forme, keďže ma už dlhšie trápi zranenie stehna. Cieľom bolo bežať všetko priamo a bez chýb, čo sa mi nie úplne podarilo. V sobotu som v druhej časti trate dobehla dobre fyzicky pripravenú Silviu Chupekovú, čo ma vyhecovalo k vysokému bežeckému výkonu a do cieľa som dobehla správne vyčerpaná :-) V nedeľu som sa sústredila na rovnomerné tempo, ktoré vydržím celú dlhú trať (vzdušne 11,2km). Až do záveru som išla mapovo bez chyby, no asi následkom únavy som na posledných kontrolách pred cieľom nechala asi 2 minúty. Z môjho pohľadu hodnotím tento víkend pozitívne, pretože po dlhšom čase mi zranenie dovolilo bežať pomerne rýchlo."

 

comments powered by Disqus