runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

Finále Svetového pohára - Švajčiarsko

  • Vytvoril: Juraj Hammer
  • Dátum: 27.09.2022 15:22:22

Vyvrcholenie Svetového pohára pod alpskými velikánmi (1.-3.10)

Troje náročných pretekov počas nasledujúceho víkendu ukončia tohtoročnú sériu Svetového pohára v orientačnom behu. Trate posledného kola svetového pohára, situované v úchvatnom okolí Davosu, budú tvrdou skúškou pre všetkých zúčastnených a nepochybne nebudú podceňované ani najsilnejšími pretekármi. V hone za cennými bodmi možno budeme svedkami aj rôznych strategických ťahov. Neobvykle program v sobotu (1.10.) odštartuje pretekmi štafiet. Nebolo by vôbec prekvapením ak by súčasní lídri, v záujme šetrenia síl do individuálnych disciplín, absentovali v štartovom poli sobotňajších štafiet. Program ďalej pokračuje v nedeľu (2.10.) pretekom na stredných tratiach a klasikou v pondelok (3.10.).

 

Pri pozornom obhliadnutí kalendára nie je ťažké nevšimnúť si extrémnosti jednotlivých kôl. Z krátkych a bleskovo rýchlych švédskych sídlisk sa sveťák v lete presunul do technicky náročných estónskych húštin a teraz pretekárov čaká test svalovej sily a pľúcnej kapacity vo švajčiarskych ľadovcových terénoch a vo vysokej nadmorskej výške. Teoreticky Tove Alexandersson (SWE), ktorá má 90 bodov náskok, stačí zvíťaziť v jednej z dvoch individuálnych disciplín aby spečatila jej už v poradí ôsmy triumf. U mužov, minuloročný víťaz a súčasný líder poradia Kasper Fosser (NOR), predtým než si opäť siahne na trofej, bude musieť čeliť silnej opozícii. Podľa aktuálneho bodového stavu hocikto z top 6 má šancu uchmatnúť si celkové prvenstvo.

 

Odhadovať výsledky by bolo v tomto momente príliš trúfalé, ale nie je ťažké predvídať, bežci ktorej krajiny by mohli najviac profitovať z nástrah strmých alpských terénov. Simona Aebersold, ktorá zdemolovala zvyšok štartového pola na nedávnych domácich majstrovstvách na dlhej trati, je jediná, ktorá môže prekaziť Tove jej korunováciu. Ale to ju musí poraziť. Bude zaujímavé sledovať, či sa Tove rozhodne pre decimujúci útok, alebo sa postaví na štart s viac defenzívnejšou taktikou brániť svoj náskok. Matthias Kyburz na to, aby výrazne podskočil v celkovom poradí, by musel predviesť výkon desaťročia. To sa však asi nestane. Pre zranenie, ktoré utŕžil na domácich nominačných pretekoch, ho jeho priaznivci pravdepodobne na štarte neuvidia. Napriek tomu, ako býva tradične zvykom, švajčiarski fanúšikovia vyzbrojení mohutnými kravskými zvoncami, prinútia každého ich pretekára siahnuť na dno svojich síl.


Slovenský tím sa predstaví v podobnom zložení ako na majstrovstvách Európy v Estónsku. So skúsenosťami zo švajčiarskych terénov z nedávnych akademických majstrovstiev sveta na štarte uvidíme Jakuba Chupeka, Adama Jonáša a Daniela Pompuru. Adam a Daniel v rámci prípravy absolvovali niekoľko ťažkých pretekov za české kluby a Jakub investoval do dlhodobého vysokohorského sústredenia, ktoré iba na krátko prerušil účasťou na českom rebríčku. Veľkou nádejou pre naše farby v ženskej kategórii bude Tereza Šmelíková, ktorá nás ohromila ôsmym miestom na akademických majstrovstvách sveta. Do listiny nominovaných sa dostali aj Košičania Mišo a Kristína Krajčíkovci, ktorí po pretekoch ostávajú na týždňovom oficiálnom tréningovom kempe.

 

Dianie na svetovom pohári môžete podrobnejšie sledovať na: https://woc2023.ch/owc-davos-klosters/
Online výsledky budú dostupné tu: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-3-2/welcome/

 

 

comments powered by Disqus