runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

Spomienka na Juraja Šútora

  • Vytvoril: Pavol Krišpínský
  • Dátum: 25.05.2020 22:46:30

Spomienka na Juraja.

V roku 1969 na spoločnej oslave narodenín našej starej mamy, Jurajov otec a moja mama boli súrodenci, Juraj na oslave povedal, že spolu so sestrou Alicou a bratom Jánom sa idú venovať orientačnému behu, či nemám o to záujem. Dal som sa na to a to bol moment, ktorý mi úplne zmenil môj ďalší život. To bolo v novembri pred päťdesiatimi rokmi.  Neviem, či si niekto viac ako ja uvedomuje zmenu v presmerovaní života jedným momentom, keď sa rozhodol napríklad venovať orientačnému behu, ale pre mňa to bol moment, ktorý formoval moje charakterovo vôľové vlastnosti a pozitívne ma viedol celým mojim životom. Za ten moment ďakujem tebe, Juraj.

Tento šport sme brali niekedy až fanaticky, dali sme mu prednosť pred mnohými dôležitejšími životnými situáciami. Ale prežili sme neprekonateľne krásne príbehy a neopísateľné chvíle. 

Raz sa vnučka Sárka spýtala Juraja: Prečo ty uja Paľa voláš Šéfe, Veď aj on teba volá Šéfe! Vtedy Juraj povedal: kedysi som bol v orientačnom behu šéf tréner a ujo Paľo bol šéf mapér, preto si hovoríme Šéfe...

Začalo to hádam pred štyridsiatimi rokmi, keď sme si s Jurajom volali, alebo sme sa stretli, pridali sme k "Šéfovi" pozdrav "Tě búh".

Keď mi vo štvrtok Jurajova manželka Magda zvestovala smutnú správu, povedala, že náš vzťah s Jurajom vnímala ako vzťah bratov, toľko sme si navzájom vedeli  pomáhať. V rodinnej komunikácii sme o sebe s Jurajom hovorili, "môj najobľúbenejší bratranec".

Juraj sa venoval včelám, tie ho spojili aj s mojim krajom. Strávili sme krásne chvíle po niekoľko rokov na koštovkách vín či na Morave, kde sa priženil  jeho syn Martin, alebo u mňa neďaleko v Dolných Plachtinciach. Pre mňa jedno najkrajšie miesto na svete sú Sidorky, kde Juraj postavil chalupu v lese asi kilometer od civilizácie v katastri Vysoká nad Kysucou - Kelčov. Tam sme niekoľkokrát s Jurajom spoločne prežili posledné roky jeho života s bojom proti zákernej chorobe.  Mali sme s Jurajom veľké plány, spoločne sme chceli prejsť na terénnych bicykloch po celom Slovensku. Žiaľ, nie všetky plány v živote vyjdú.

 

Dnes som to v živote povedal naposledy: Tě búh, Šéfe!

Paľo Krišpinský

comments powered by Disqus