runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

V Prahe/ČR prebieha záverečná séria Svetového pohára(4. kolo) v orientačnom behu 2018

  • Vytvoril: RV dospelých v OB
  • Dátum: 05.10.2018 13:27:08

V dňoch 4.-7.10.2018 v Prahe, Turnove a Mladej Boleslavi prebehla záverečná séria Svetového pohára 2018(SP), 4. kolo. Vo štvrtok 4.10. sa na svetovej scéne premiérovo bežal knock-out šprint, ktorý je novou disciplínou pre najbližšie šprintové MS. Preteky sa vo viacerých postupových kolách uskutočnili v Prahe na Olympe a Výstavišti. V piatok séria pokračovala v Prahe na Petříne zmiešanými šprintovými štafetami, bez slovenskej účasti. Po úvodných pretekoch šprinte a šprintových štafiet v Prahe, sa v sobotu 6.10. presunul kolotoč 4. kola SP k Turnovu, kde sa uskutočnili preteky na strednej trati v okolí hradu Valdštejn a séria 4. kola svetového pohára v orientačnom behu vyvrcholila šprintovými pretekmi v nedeľu 7.10. v Mladej Boleslavi.

 

Slovensko reprezentovali 3 muži Ondrej Piják (knockout šprint, middle, šprint), Tomáš Mušinský (knockout šprint, middle, šprint) a Michal Krajčík (middle, šprint).

 

Z piatkových štafiet a nedeľného šprintu zabezpečovala Česká televízia priame prenosy vysielané na ČT Sport.

 

Vo štvrtkovej kvalifikácii novej disciplíny KNOCK-OUT štartovali za SR dvaja pretekári. V kvalifikačnej skupine A dobehol Tomáš Mušinský na 26. mieste so stratou +1:17 min. a v skupine C na 28. mieste Ondrej Piják so stratou +1:50 min. Z kvalifikačných skupín postupovalo do štvrťfinálových súbojov 12 najlepších. Celkovo štartovalo 103 mužov a 90 žien z 29 krajín. Neskôr zo 6 skupín štvťfinále postupovala do semifinále najlepšia trojica z každej skupiny. Následne z troch semifinálových skupín (po 6 pretekárov) postúpili do finále tejto novej disciplíny šprintového OB najlepší dvaja. Finále knock-out šprintu bežalo najlepších 6 pretekárov. Vo finále zvíťazil a premiérovo získal víťazstvo v novej disciplíne orientačného knock-out šprintu v kategórii mužov Vojtěch Král (ČR), druhý dobehol Jonas Leandersson (Švédsko) +0:03 min. a tretí dobehol Gustav Bergman (Švédsko) +0:07 min. V kategórii žien zvíťazila premiérovo Judith Wyder zo Švajčiarska o jedinú sekundu pred Karolin Ohlsson zo Švédska a s odstupom 22 sekúnd dobehla na treťom mieste Tove Alexandersson zo Švédska.

 

V piatkových pretekoch šprintových štafiet SR nemalo zastúpenie. Na štart sa postavilo 38 štafiet zo 17 krajín (každá krajina mohla postaviť až 4 štafety, pozostávajúce z 2 žien a 2 mužov; maximálnu kvótu 4 štafiet využila domáca ČR, Švédsko a Nórsko). V pretekoch zmiešaných šprintových štafiet zvíťazila štafeta Švajčiarska 1 (v zostave podľa úsekov Sabine Hauswirth - Andreas Kyburz - Florian Howald - Judith Wyder) s náskokom 44 sekúnd pred štafetou Švédska 1 (Lina Strand - Emil Svensk - Jonas Leandersson - Tove Alexandersson) a na treťom mieste dobehli zhodne štafety Švajčiarska 2 (Julia Jakob - Thomas Curiger - Jonas Egger - Martina Ruch) a Švajčiarska 3 (Paula Gross - Christoph Meier - Joey Hadorn - Sarina Jenzer). 

 

V sobotu sa predstavilo v pretekoch na strednej trati celkovo 117 mužov a 97 žien z 29 krajín, kde štartovala aj trojica Slovákov, Ondrej Piják, Tomáš Mušinský a Michal Krajčík. Preteky prebiehali v chránenej oblasti Hrubá Skála (štart i cieľ v bezprostrednej blízkosti hradu Valdštejn), kde na pretekárov čakali technicky náročné úseky s prudkými svahmi, s pieskovcovými skalami, až skalnatými mestami, typickými pre túto oblasť. Technicky (orientačne) náročná trať bola vyvrcholením tejto série Svetového pohára. V ženskej kategórii (bez slovenského zastúpenia) na trati dlhej 3.8 km s prevýšením 305 metrov a 17 kontrolami zvíťazila Karolin Ohlsson (Švéd.) za 38:30 min., s náskokom 1:10 min. pred Juliou Jakob (Švajč.) a o 1:11 min. pred treťou Linou Strand (Švéd.). Česká republika zaznamenala ďalšie víťazstvo po úspechu Vojtěcha Krála v kategórii mužov spred dvoch dní v novej disciplíne knock-out šprint v Prahe, tentoraz zásluhou Miloša Nykodýma, ktorý prebehol trať dlhú 4.3 km s prevýšením 360 m a 22 kontrolnými stanovišťami za 35:17 min., druhý skončil Andreas Kyburz (Švajč.) +0:51 min. a tretí dobehol Gernot Ymsen Kerschbaumer (Rak.) +1:17 min.

Zo Slovákov sa najlepšie umiestnil na 60. mieste Ondrej Piják časom 45:43 min. so stratou +10:26 min. Michal Krajčík obsadil 77. miesto so stratou +12:32 min. a Tomáš Mušinský dobehol na 107. mieste so stratou +22:18 min. Mapy z pretekov sú na tomto odkaze (aj s detailnejšími výsledkami, medzičasmi).

 

Na záverečné preteky v šprinte, v nedeľu 7.10., v rámci 4. kola Svetového pohára v orientačnom behu nastúpilo 109 mužov a 92 žien z 29 krajín. Na štarte šprintu v Mladej Boleslavi bola aj trojica Slovákov: Michal Krajčík, Tomáš Mušinský a Ondrej Piják. Najlepších 40 mužov i žien podľa aktuálneho stavu po predchádzajúcich kolách Svetového pohára štartovalo v A-skupine(alebo aj A-finále). Zvyšná časť štartového poľa štartovala v B-skupine(B-finále). Víťazom šprintu, záverečných pretekov Svetového pohára 2018, na trati dlhej 4 km s prevýšením 95 metrov a 20 kontrolami, sa stal Jonas Leandersson (Švéd.) za 14:53 min., druhý dobehol Yannick Michiels (Belg.) +0:07 min. a tretí došprintoval Matthias Kyburz (Švajč.) +0:08 min.. V ženskej A-skupine v šprinte (3.5 km, prevýšenie 90 metrov, 20 kontrolných stanovíšť) zvíťazila Tove Alexandersson (Švéd.) za 14:51 min., druhé miesto obsadila Maija Sianoja (Fín.) +0:22 min., tretie miesto obsadila Judith Wyder (Švajč.) +0:26 min. Zo Slovákov sa v B-skupine kat. mužov v šprintových pretekov v Mladej Boleslavi najlepšie umiestnil Ondrej Piják, keď obsadil na trati dlhej 3.6 km s prevýšením 95 metrov a 16-timi kontrolami 37. miesto so stratou +1:26 min. na víťaza, Michal Krajčík obsadil 59. miesto (+3:04 min.) a Tomáš Mušinský obsadil 65. miesto (+3:48 min.). Mapy s traťami príslušnej kategórie (ženy, muži, A-finále, B-finále) ako i detailné výsledky, medzičasy, fotografie sú na tomto odkaze.

 

Viac informácií ako i mapy s traťami, odkazy na TV prenosy a live servis je k dispozícii na stránke 4. kola SP v orientačnom behu: http://www.wcup.cz

comments powered by Disqus