runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

Názor na O-camp Tesare 2016

  • Vytvoril: D. Polónyiová
  • Dátum: 28.07.2016 16:30:29

Priatelia orientačného behu.

Prešlo len pár dní od skončenia O-campu Tesáre 2016 a musím sa priznať že som stále plná úžasných dojmov z tohto pre mňa, (aj pre moje vnúčatá) nezabudnuteľného podujatia. Mám už vek, aby som mohla hodnotiť a porovnávať so sústredeniami, ktoré som absolvovala za svojho aktívneho orienťackého pretekania s tým, čo som zažila tu –  nedá sa. Toľko foriem tréningov som nezažila ani na reprezentačných  sústredeniach.

Neviem odkiaľ začať. Už len výber prostredia ma ohromil. V krásnej prírode vybavený kemp ubytovňa, jedáleň, chatky, ihriská bežecká tartanová dráha, plážové volejbalové ihrisko, bazén s toboganom, super mapa areálu, okolia, Topoľčianskeho hradu aj dediny Tesáre. O náplni 8 dňového campu ani nehovorím.

Denne boli pripravené 2až 3 tréningové trate pre kategórie RD, A, B, C. Formy tréningov pre všetky kategórie spĺňali náročnosť podľa skupín.

Najmenší RD kategória sa učili vzťahu k prírode, ľuďom orienťákom, čítaniu mapy, mapové značky aj vzťahu k sebe samým.

Starší 10 - 12 roční sa zdokonaľovali pod vedením trénerov v OB zručnostiach, rozoberali spolu každý tréning, analyzovali postupy a to isté i starší a ostatní starší to mohli brať ako prípravu na ďalšie preteky sezóny.

Komu by svoj tréning nestačil, mohol si pridať ďalšie trate tréningu podľa svojej chuti a schopnosti.

O-camp začal ľahkým tréningom hneď po príchode. Následne postupoval: zákerný šprint, kľukatý šprint, šialený šprint, hviezdicový pretek, okruhy, motýliky, nočná hra, cintorín kontrol, návšteva Topoľčianskeho hradu pravdaže s mapovým tréningom, scorelauf, šťavnaté štafety, atletika, šprint v dedine Tesáre, nočný pretek a záverečný tréning pred odchodom. Nechýbali prednášky aj teoretické mapové tréningy. Samozrejme opekačky, kde som sa cítila ako na rodinnom pikniku.

Ranné rozcvičky boli školou pre všetkých.

Za toto všetko patrí úprimná veľká vďaka Bukovacovcom Alenke a Marošovi, Rišovi, Šimimu, Lacovi, Petre, Borke, Mirke, Ivanovi, Martinovi ..... a všetkým ostatným ktorí nezištne pomáhali.

Vďaka a ešte raz vďaka.                     

                                                    Darina Polónyiová

PS: Jediná smola bola, čo nebola vina O-campu, kolízia s najväčšími pretekmi na Slovensku Karst Cupom. Areál O-campu, aby vôbec mohol byť, musel byť zaistený a zaplatená záloha už koncom roku 2015,teda pred zostavovaním kalendára pretekov OB 2016. Veľa deti bolo aj na Silva campe, čo bola ďalšia kolízia. Dovolím si tvrdiť, že ak by ku kolízii neprišlo, na Karste mohlo byť o 50 až 80 ľudí viac (len zo Žiliny by prišlo aspoň 15 ľudí). Rodičia museli deti na campy zaviesť ale aj odviesť ich. Pretekov sa preto nemohli zúčastniť. Ja som tiež už vlani sľúbila vnukovi, že na O-camp pôjdeme. Sľub som nemohla porušiť, ale prišla som o svoju srdcovku Karst. Myslím si, že nad kalendárom sa do budúcna musíme zamyslieť a upraviť dátumy tak, aby účasť Slovákov na najväčších slovenských pretekoch, aj detí, bolo čo najviac. Ja chcem ísť budúci rok aj na O-camp aj Karst.

Nás orienťakov je päť a pol, tak sa snáď pre spokojnosť všetkých dohodneme.

                                                                                            Darina

comments powered by Disqus