runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

Daniel Pompura - 10.miesto na Majstrovstvách sveta juniorov

  • Vytvoril: Jana Macinská
  • Dátum: 18.09.2021 10:37:04

Prinášame vám pohľad na tohtoročnú prípravu a priebeh Juniorských majstrovstiev sveta očami Daniela Pompuru, ktorý na Strednej trati skončil na skvelom 10. mieste.

 

Ako prebiehala tvoja tohtoročná príprava?

Tento rok som kvôli vysokej škole zmenil tréningové prostredie z Banskej Bystrice na Brno. Taktiež som začal behať za klub Tesla Brno, s ktorým sme pravidelne mávali mapové tréningy aspoň raz do týždňa a raz za čas aj zaujímavé mapové sústredenia. Čo sa týka tréningových jednotiek, tie sa príliš nezmenili a Jakub Dekrét mi aj naďalej písal neľahký tréningový plán.

 

Pripravoval si sa špeciálne na turecké terény?

Na Turecké terény som sa príliš nešpecializoval. Vedeli sme, že to bude hustejšia a pichľavejšia vegetácia (najmä middle), no inak mal byť terén pomerne podobný napríklad Malým Karpatám. Sústredil som sa teda všeobecne na mapovú techniku a rýchlosť mapovania.

 

Ako si vnímal kvalifikáciu a finále na Strednej trati?

Na kvalifikáciu middlu som bol celkom zvedavý, pretože tréningové mapy vyzerali náročne a nebol som úplne stotožnený s mapovaním terénu. Bol som rozhodnutý ísť to radšej zadržane a mapovo čisto, no už cestou na jednotku sa ukázalo, že to bude veľmi rýchle. Mapovo sa mi podarilo ísť čisto až na jedno zaváhanie v dohľadávke, kde som nedočítal popis kontroly. Po dobehnutí som vedel, že môžem byť s výkonom celkom spokojný a môj postup bol už na základe výsledkov v tom momente istý.

Finále bolo zase o niečom úplne inom. Tušili sme, že už to nebude také jednoduché ako kvalifikácia, no aj tak nás mapa hneď na prvých štyroch kontrolách prekvapila závrtmi. Išlo o to udržať čistú mapu a nevyradiť sa z pretekov hneď na začiatku. Po tejto časti bol už terén o niečo jednoduchší a mohol som viac zabrať aj fyzicky. Na deviatej kontrole ma dobehol Maďar Jonáš Ferenc, ktorý mal však rýchlejšie tempo a po dvoch kontrolách mi začal utekať. Na verejnú kontrolu spravil Ferenc drobnú chybu a tak sa mi ho podarilo mať aspoň na dohľad a vďaka tomu som si mohol záverečný pytlík už len mapovo postrážiť, aby sme sa nedostali do chyby. Po dobehnutí som bol z môjho výkonu trochu nesvoj, no nakoniec som si uvedomil, že som odbehol v celku dobré preteky s jednou väčšou chybou na deviatku a teda asi môžem byť spokojný. Na konečný výsledok sa čakalo celkom dlho a ani som si dáko neuvedomoval, koľký by som mohol skončiť. Keď mi tréneri povedali finálne výsledky, bola to asi hlavne úľava, pretože to bol hlavný cieľ. Až postupne sa dostavila aj radosť z výsledku, no o uspokojení sa úplne hovoriť nedá. Viem, že teraz ma čakajú už len majstrovstvá v najvyššej kategórii a dúfam, že sa na ne dokážem pripraviť a raz snáď zabehnúť ešte lepší výsledok.

 

Danielovi ďakujeme za rozhovor a držíme palce do ďalších OB sezón.

 

comments powered by Disqus