runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

Oznam Mapovej komisie SZOŠ

  • Vytvoril: R. Jonáš
  • Dátum: 23.11.2019 08:57:53

Vážení športoví priatelia, tvorcovia máp!

ÚGKaK SR (Úrad geodézie, kartografie a katastra SR) prichádza s prevratnou novinkou v poskytovaní geodetických dát. Už dnes sú prístupné kvalitné laserscanové data ZADARMO pre všetkých. Je to takmer neuveriteľné, ale po dlhých rokoch biednych podkladov pre orienťácke mapy tu máme zrazu pre nás mapárov raj na zemi :-).

Tu si viete pozrieť, pre ktoré územia sú dnes k dispozícii reálne laserscanové údaje s rozlíšením 5 bodov na meter štvorcový a presnosťou pár centimetrov výškových aj polohových:

https://www.geoportal.sk/sk/udaje/lls-dmr/  

Dnes sú k dispozícii oblasť Záhoria, Senice a Trnavy, Malá a Veľká Fatra, Nízke a Vysoké Tatry. Onedlho pribudne Západné Slovensko, ktoré je nalietané, ale overuje sa teraz presnosť dát, potom Stredné Slovensko a nakoniec Východné Slovensko. Nalietané dáta sú z rokov 2017-2019, skenovanie terénu prebieha vždy cez zimu. Celý projekt má byť hotový do r. 2023.

Návod na prácu s portálom je tu

https://www.geoportal.sk/files/zbgis/lls/navod-pracu-dmr-qgis.pdf 

 Data je možné si vyžiadať a poslať alebo riniesť dátový nosič (pracoviská Bratislava, Prešov) alebo sa dajú stiahnuť online cez Mapový klient ZBGIS tu:

https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/teren

Naraz sa dá stiahnuť max 2 km2 cez vyznačenie potrebného územia pomocou voľby "ohrada". To však pre naše potreby postačuje, potrebné podklady sa dajú stiahnuť na viac krát s potrebným prekryvom. Pri voľbe formy dát treba zvoliť Mračno bodov. Na zadaný mail príde link, kde si data (formát LAS alebo LAZ) môžte stiahnuť k sebe a následne z tohto súboru dát v na to urobenom software (napr. Ocad 12 alebo QGIS) vygenerovať vrstevnice, vegetáciu, sklon terénu, a pod. ktoré slúžia mapárom ako podklad pri mapovaní. Podkladu sú georeferencované v S-JTSK súradnicovom systéme. 

R. Jonáš, MK SZOŠ

comments powered by Disqus